Език &
/
Език
0
Език &
/
Език
  •      
  • Начало +
  • Промоции и пакети +
  • Полезна информация +
  • За нас +
Вижте всички публикации

Здравни предимства на постбиотиците

Здравни предимства на постбиотиците

здравни предимства на постбиотиците

Ако следите здравните новини от последните няколко години най-вероятно сте срещали термина постбиотик. Постбиотиците са метаболитни компоненти, които имат голямо значение за здравето на човека. По-често срещаните пробиотици са детайлно изследвани през последните две десетилетия, но научните данни от последните години подчертават ролята на постбиотиците за човешкото здраве.


В един флакон постбиотик се съдържат
1 трилион пробиотични бактерии.


Какво са постбиотиците?
Постбиотиците са продукти на ферментация от различните „добри“ бактерии или пробиотици, които обитават храносмилателната система. Те са метаболити на пробиотиците. 


Интересен факт е преди последните научни проучвани, постбиотиците са били считани за отпаден продукт на бактериите. „Отпаден продукт „ не звучи като нещо важно, но именно те са компонентите, които са от голямо значение за имунно модулиращата функция на чревния епител. Като например органични киселини, бактериоцини, ензими и други. Те присъстват в нормалната чревна флора на здрав индивид, но могат да се приемат и като хранителна добавка под формата на постбиотици.

 

Предимства на пробиотиците:

1. Могат да намалят кръвната захар и потенциално да предотвратят наднормено тегло.

Липсата на бактериален баланс може да допринесе до наднормено тегло и инсулиноша резистентност. Постбиотичната бактериална компонента, наречена мурамил дипептид намаляшва глюкозната нетолерантност като увеличава инсулиновата чувствителност. Все още са нужи клинични изпитвания, но досегашните данни показват, че постбиотиците играят изключително важна роля за превенцията на преддиабетно състояние и диабет тип 2.

 

2. Подобряват пробиотичната функция.

Пробиотиците и постбиотиците работят заедно за имуномодулацията на всеки организъм.

 

3. Лечение на диария и запек

Ефектът на постбиоците като крайни метаболити на „добрите бактерии“ е доказан при лечението на диарийни състояния, както и за здравето храносмиталения тракт, подпомагат и перисталтиката.

 

4. Антимикробни свойства

Една от основните функции на постбиоците и пробиотиците е да позволи разрастването на колонии от „ добри батерии“, за да не могат „инфекциозните“ да направят свои колонии.

 

5. Подобрябат имунната система при възрастни и деца и при хора с тежки заболявания.

Имунодефицитните състояния могат да се подобрят с постбиоци, които да намалят проблематично възпаление и имуннен дефицит.

 

6. Намаляват възпалението

Възпалитените заболявания на червата се поблияват най-добре с постбиоци според  последни проучвания , които провеждат изпитание на пациенти с възпалителни състояния, причинени от салмонела.

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари