Език &
/
Език
0
Език &
/
Език
  •      
  • Начало +
  • Промоции и пакети +
  • Полезна информация +
  • За нас +
Вижте всички публикации

Какво представляват постбиотиците?

Какво представляват постбиотиците?

Вътрешността на червата ви изобилства от пробиотични бактерии. Добре известно е, че видът и количеството на пробиотичните бактерии в червата ви могат значително да повлияят както на чревното, така и на цялостното ви здраве. Повечето ползи за здравето от пробиотиците са резултат на биосъединенията, които те произвеждат. Тези биосъединения са известни като постбиотици.

Също както има много различни видове пробиотици, има и много различни видове постбиотици, включително късоверижни мастни киселини, ензими, фрагменти от клетъчни стени, аминокиселини и витамини. Ако сте загрижени за подобряването на чревното си здраве, ето какво трябва да знаете за постбиотиците.

Пробиотици, пребиотици и постбиотици: Каква е разликата?

Пробиотиците може да са често срещано понятие, но малко хора разбират разликата между пробиотици, постбиотици и пребиотици.

  • Пробиотиците са микроорганизмите, които живеят в червата ви. Има много източници на пробиотици, включително кисело мляко, извара и комбуча. Можете също така да приемате пробиотици под формата на хапчета, които можете да закупите в магазините за здравословни храни и някои супермаркети.
  • Пребиотиците са съединения, които поглъщате и които осигуряват гориво за пробиотиците. Фибрите са едни от най-често срещаните пребиотици.
  • Постбиотиците са отпадъчните продукти от пробиотиците. Постбиотиците осигуряват много от ползите за здравето, които свързваме с пробиотиците.

Безопасни ли са постбиотиците?

Постбиотиците се считат за безопасни, точно както и пробиотиците. Всъщност ние поглъщаме пробиотици и постбиотици през цялото време, защото те се намират в храните, които ядем.

Ползите от постбиотиците

Изследванията относно ползите от постбиотиците продължават, но ранните открития са положителни и показват, че постбиотиците могат да бъдат полезни по много начини. Всъщност се смята, че някои хора може да имат повече полза от постбиотичните добавки, отколкото от пробиотиците. Макар че всеки метаболизира пробиотиците по различен начин, приемът на постбиотични добавки може да се фокусира върху това кои полезни постбиотици преобладават в организма.

Постбиотиците също така имат предимството да осигуряват ползи за здравето на хора, които не могат да приемат пробиотици поради различни причини. Не всеки понася пробиотиците, независимо дали под формата на добавки или на храни, богати на пробиотици. За хората, които не са в състояние да приемат пробиотици, постбиотичните добавки са добра алтернатива.

Ползи за здравето

Постбиотиците имат много ползи за здравето и може да имат някои от следните ефекти върху здравето:

Намалете симптомите на храносмилателни проблеми

Постбиотиците могат да помогнат за подобряване на симптомите при хора, които страдат от възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон и умерен улцерозен колит. Постбиотици като бутират могат да спомогнат за намаляване на възпалението в храносмилателния тракт. Всъщност едно проучване установява, че допълнителния прием на постбиотик значително намалява подуването на корема и болката, свързана със синдрома на раздразненото черво. Постбиотиците също така могат да помогнат за предотвратяване и лечение на диария, включително хронична диария и диария, свързана с антибиотици.

Подсилване на имунната система

Постбиотици като фрагментите от клетъчни стени могат да увеличат производството на цитокини, противовъзпалителните химически съединения, които поддържат здравословна имунна система. Освен това бутиратът стимулира производството на Т-клетки в червата. Тези Т-клетки контролират имунния отговор на организма ви. Постбиотиците могат да спомогнат за укрепване на имунната система срещу респираторни инфекции, обикновена настинка и вредни бактерии в околната среда.

Намалете симптомите на колики

Коликите са състояние, с което бебетата се диагностицират, когато плачат по три или повече часа на ден. Не е известно защо някои бебета страдат от колики или какво ги причинява, но някои експерти смятат, че коликите са свързани с храносмилателни проблеми. Изследванията показват, че симптомите на колики намаляват, когато бебетата консумират ферментирало мляко, чрез което приемат постбиотици и пробиотици.

Помощ при загуба на тегло

Постбиотици като късоверижните мастни киселини могат да помогнат в отслабването по различни начини. Някои изследвания показват, че късоверижните мастни киселини могат да помогнат за потискане на усещането за глад, което подтиква хората да ядат, което от своя страна може да намали приема на калории. Постбиотиците също така могат да повишат изразходването на енергия, което от своя страна може да помогне при усилията за отслабване.

Намалете алергичните симптоми

Алергиите се появяват, когато имунната система реагира прекомерно силно на чуждо вещество. Проучванията показват, че възрастните с екзема – която има връзка със симптомите на алергия – могат да контролират симптомите си чрез допълнителен прием на постбиотик до 12 седмици.

Смята се, че постбиотиците могат да смекчат алергичните симптоми, тъй като алергиите могат да подобрят имунната функция, а имунната функция е силно обвързана с алергичните реакции. Те също така могат да помогнат при сезонни алергии, които причиняват проблеми като запушен нос и хрема.

Снижаване на риска от сърдечни заболявания

Високият холестерол и високото кръвно налягане са два от най-големите причинители на сърдечни заболявания. Хората, които са изложени на риск от високо кръвно налягане и висок холестерол, могат да спомогнат за намаляване на риска си и подобряване на здравето си чрез контролиране на тези два фактора.

При изследвания върху животни бутиратът помага да се потиснат гените, които играят роля в производството на холестерол, като същевременно помага и за понижаване на кръвното налягане. Необходими са повече изследвания, но се смята, че постбиотиците може да действат по същия начин и при хората.

Регулиране на нивата на кръвната захар

При здрави хора инсулинът е хормонът, произвеждан от панкреаса за транспортиране на глюкоза от храната до клетките. При хора с преддиабет инсулинът е по-малко ефективен. Проучванията показват, че някои постбиотици, използвани при преддиабетни мишки, могат да помогнат за повишаване на ефективността на инсулина. Смята се, че когато се използват от хора, постбиотиците може да понижат нивата на кръвната захар при хора с преддиабет и може евентуално да предотвратят развитието на преддиабет до пълен диабет.

Потискат растежа на тумори и ракови клетки

Някои първоначални проучвания показват, че постбиотиците могат да помогнат за потискане на растежа на раковите клетки. По-конкретно постбиотиците могат да бъдат ефективни срещу рак на стомаха и дебелото черво.

Как да си набавяме постбиотици

Постбиотиците не са толкова добре познати или широко достъпни като пробиотиците. Ако обаче сте твърдо решени да увеличите количеството постбиотици в организма си, разполагате с различни варианти. Има няколко начина, по които можете да увеличите броя на постбиотиците във вашия организъм. Ето какво трябва да знаете.

Яжте правилните храни

Постбиотичните нива се повишават, когато ядете правилните храни. Някои примери за храни, за които се смята, че увеличават постбиотиците в организма, включват кефир, кимчи, ферментирали туршии, мътеница, извара, овес, ленено семе, чесън, комбуча, ферментирало кисело зеле, темпе, хляб с квас и кисело мляко. Разнообразяването на храните, които консумирате, може да помогне за това приемът ви на постбиотици да бъде разнообразен.

Консумирайте пробиотици и пребиотици

Пробиотиците са широко достъпни в магазините за здравословни храни. Консумацията на пробиотични добавки и на храни, богати на пробиотици (и пробиотици), може да ви помогне да увеличите постбиотиците във вашия организъм. Тъй като всеки организъм метаболизира пробиотиците по различен начин, няма как да се знае колко и какви постбиотици ще бъдат произведени.

Приемайте добавки

Постбиотичните добавки се предлагат в някои магазини за здравословни храни и онлайн. Приемът на добавки може да бъде по-надежден начин за стимулиране на постбиотиците в тялото ви в сравнение с други методи.

Не забравяйте, че добавките не са заместител на медицинските грижи. Ако се опитвате да излекувате определено състояние или симптоми, които изпитвате, винаги се консултирайте с лекар. Постбиотиците, както и другите добавки, са предназначени да подобряват здравето, но не са предназначени да бъдат заместител на лекарствата и медицинските грижи.

Съвети за намиране и приемане на постбиотични добавки

Ако имате нужда от постбиотични добавки, винаги ги търсете от надежден доставчик на здравословни храни. Ако купувате добавки от нов магазин за здравословни храни или онлайн доставчик, ги проучете, за да сте сигурни, че можете да се доверите на източника. Винаги следвайте указанията, когато приемате добавки, за да сте сигурни, че извличате най-доброто за чревното си здраве

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари